Lite information om att vara fodervärd ♥

Har du tankar på att bli fodervärd?

Det är viktigt att kattantalet hemma hålls på en rimlig nivå för att hinna med och katterna ska må bra och trivas. Som uppfödare behöver jag därför kunna omplacera dom som ska gå i pension samarbeta med fodervärdar.

På så sätt skapas bra förutsättningar för att fortsätta att utveckla avelsarbetet .

Katten ägs av uppfödaren till dess att avtalet är fullföljt.

En fodervärd betalar oftast ingen köpesumma för katten. Katten bor hos fodervärden och denne står för alla de vanliga kostnaderna man har som kattägare, t.ex. mat, vaccinationer, kattsand, matskålar, klös- och klätterträd, rastgård och lite till, dessutom veterinärvård som inte är kopplad till avel.

Jag står för försäkringen och alla kostnader som rör aveln. Katten övergår i fodervärdens ägo efter att avtalet är fullföljt. Vi följer Sveraks avtal till punkt och pricka.

Att vara fodervärd till en hona från SE*Välistero’s innebär att du blir fodervärdar till en katt som bor hos er som en del av er familj. Hon får vanligtvis 1-2 kullar vilket oftast innebär att fodervärden har honans kull/kullar hemma hos sig. Det blir en hel del ansvar i samband med förlossning/vakande inför förlossning och första dagarna efteråt. Men det bästa är att det är en fantastisk upplevelse att följa dessa små i deras utveckling under livets första 13-14 veckor!

När honan fått avtalade kullar så övergår katten till fodervärdens ägo, jag är självklart mycket engagerad i kullen själv, är med vid förlossning om det är möjligt och hälsar på/fotar dem med jämna mellanrum under deras uppväxt. Som fodervärd till en honkatt får man även räkna med en hel del besökare av eventuella kattungeköpare då den tiden är inne. 

Urvalet av fodervärdar är jag noga med så det är väldigt viktigt för oss att personkemin stämmer och att vi har samma värderingar vad gäller katthållning och förhållningssätt till djuren.

Går det att ångra sig?
Precis som när du köper en egen katt så är det ett stort ansvar att ta hand om ett liv. Katten bryr sig inte om att jag står som ägare - den kommer att se dig som sin husse eller matte. Ta inte en foderkatt "på prov" eller för att få en "billigare" katt, utan tänk igenom ditt eventuella fodervärdskap lika mycket eller ännu mer än vid ett kattköp. Ibland finns det goda skäl till varför fodervärdskapet måste omprövas, kanske har din livssituation förändrats på ett sätt som du inte kunnat förutse.

En avelskatt har ett högt värde i pengar, detta kommer du att på olika sätt få arbeta av. Det är så viktigt att du förstår att det inte är en gratiskatt! Om du inte är säker på att detta är något som du verkligen vill och kan ställa upp på, med all den tid det kommer att ta, och allt jobb det innebär (efter det att vi har gått igenom avtalet ordentligt). Då är vårt råd att du låter bli. Bra kommunikation/samarbete med varandra är en förutsättning för att detta skall lyckas. Framför allt att är vi måna om att katten får det bästa tänkbara hemmet!

Vem passar att vara fodervärd?
Du behöver absolut inte ha någon erfarenhet av avel eller utställning men nyfikenheten finns där och viljan att lära sig, kanske planer på att själv bli uppfödare en dag.

Du får i och med fodervärdskapet en möjlighet att känna på vad kattuppfödning innebär på gott och ont med stöd av oss. Vi tar hand om allt administrativt och fattar alla beslut. Vi tar det fulla ansvaret hela vägen.


Vem vill vi ha som fodervärd?
 - Du som är ärlig, klok, älskar katter, tar ansvar, alltid kommer att sätta kattens bästa främst.
 - Du som har tid och tålamod.
 - Du som har fastnat för just Maine Coon.
 - Dig som personkemin stämmer med.
 - Du som har tid och lust att sätta av den tid som behövs för att föda upp kull (hona).
 - Du som inte har några andra fertila katter hemma.
 - Du som kan garantera att katterna endast vistas inomhus/rastgård/balkong.                         - Du som respekterar och följer vårt kontrakt.


Är du/ni intresserade och tror att du/ni passar som foderfamilj eller har frågor, hör av er på telefon eller e-mail och berätta om er själva.
070-4774773 – susannrmt@telia.com
Ni är alltid välkomna och träffa mig/oss och katterna!

Dela den här sidan